Neem een voorbeeld aan Obama

Kent u FSC ? Nee ? Dan heeft u nog nooit ernstig nagedacht over ‘duurzaam, ecologisch ondernemen’.

Ik ben zowiezo van plan om in deze blog dieper in te gaan op de problematiek van de ontbossing, en de oplossingen die voor elk van ons binnen handbereik liggen. ’t Is één van mijn dada’s… U kan in afwachting al eens doorklikken naar www.fsc.be waar u zal kunnen vaststellen dat het FSC-label geen vaag, idealistisch plaatselijk initiatief is.

Of wat dacht u hiervan (persbericht vzw FSC Belgie, 19 januari 2009) :

Obama kiest voor FSC-gelabeld papier voor de uitnodigingen van zijn inauguratie

Morgen, op 20 januari 2009, wordt Barack Obama officieel de nieuwe president van de Verenigde Staten. Voor de uitnodigingen van zijn inauguratie koos het team van Obama voor papier met het FSC-label. Het FSC-label van de Forest Stewardship Council is dé garantie voor hout- en papierproducten uit verantwoord beheerde bossen.

Voor de plechtige ambtsaanvaarding werden ongeveer 1 miljoen uitnodigingen gedrukt. Zowel de uitnodiging, de insert als de enveloppe dragen het FSC-label. Voor de productie werd beroep gedaan op drie bedrijven, die allen FSC-gecertificeerd zijn.

Het FSC-label is de garantie voor producten uit duurzaam bosbeheer en een verantwoord gebruik van de grondstof. Verantwoord bosbeheer houdt rekening met het milieu, heeft een sociale dimensie en is economisch haalbaar. Wereldwijd zijn reeds meer dan 100 miljoen ha bossen FSC-gecertificeerd, en dit verspreid over de hele wereld. Binnen het FSC-syteem wordt bovendien bijzonder veel waarde gehecht aan de recyclage van hout en papiervezels, daar ook een doordacht hergebruik bijdraagt aan het verstandig omspringen met de grondstof.

De keuze van het Obama-team voor het FSC-label is alvast een mijlpaal, en is een erkenning voor het belang van FSC certificering van het hoogste niveau binnen de Amerikaanse overheid. Hopelijk is het ook een voorbode voor een verdere opname van het FSC-label in het Amerikaanse aankoopbeleid voor hout- en papierproducten.

In een jaar van nakende verkiezingen in België, met bijhorend verkiezingsdrukwerk, kan het voorbeeld van Obama alvast inspirerend werken voor de Belgische politici.

 

Share
Tags: