Onbetaalde arbeid

 Mocht u de tijd vinden, lees dan eens Alvin Toffler’s recentste boek : “Revolutionaire Rijkdom”. Hij besteedt o.a. heel wat aandacht aan het begrip ‘onbetaalde arbeid’.

Stel u onze maatschappij eens voor zonder vrijwilligerswerk. Het zou een trieste bedoening worden. In een maatschappij moeten mensen bereid zijn om af en toe gratis en voor niets de handen uit de mouwen steken. Waarom ? Omdat de overheid niet in alles kan voorzien. De maatschappij, dat zijn wij : jij en ik.

Denkt u dat het toeval was dat Obama de dag voor zijn inauguratie samen met vrijwilligers de muren van een opvanghuis ging schilderen ? Het signaal was zeer duidelijk : iedereen zal moeten helpen om uit de huidige crisis te klimmen. Reken er niet op dat de overheid alles zal oplossen…

We kunnen er veel van leren. Niet alleen maatschappelijk. Onze sociale vangnet is voor sommigen een luie hangmat geworden. Geen enkele maatschappij kan dit blijven dragen. Er moet gewerkt worden. Werken schenkt de grootste voldoening.

Ook binnen uw eigen onderneming mag u af en toe van uw medewerkers verwachten dat ze ‘zomaar’ een tandje bij steken. Iedereen heeft er alle belang bij dat uw zaak goed draait. Dat kan alleen door zelf het goede voorbeeld te geven. Door te inspireren.

(wel of niet eens ? Klik op ‘comment’ en geef uw mening)

Share