Een eerste balans

balansHoe de recessie verder zal verlopen, kunnen we niet voorspellen. We kunnen echter wel al een eerste balans maken van de voorbije 6 maanden.  Voor sommigen was de start van de recessie metéén het signaal om op de rem te gaan staan. Zeker voor wat reclame betreft, werd bij sommige bedrijven stevig in het budget gesnoeid. Wel… ze waren fout. Toch zeker wie hoofdzakelijk aan consumenten verkoopt, en minder reclame maakte, hoeft een mea culpa te slaan wanneer zijn omzet de laatste maanden is gedaald (in vergelijking met vorig jaar). De consument klaagt dan wel lustig mee over de crisis, maar zijn koopgedrag is nauwelijks veranderd. Ik merk (niet alleen bij mijn eigen klanten) dat wie verder heeft geïnvesteerd in marketing & communicatie, zeker geen omzetdaling heeft opgetekend. Wel integendeel !

Snoei dus niet zomaar in uw reclame, maar wees waakzaam. Sluit bijvoorbeeld geen lange-termijn advertentiecontracten, maar maak dat je tijdig kan ingrijpen, aanpassen of optimaliseren. Maar blijf adverteren !

Share