De trendcatcher…

“Kurt Ostyn, de Trendwatcher”. Zo werd ik deze week aangekondigd op de uitreiking van de Mercuriusprijs in Poperinge… Vreemd. Want ik ben géén trendwatcher. Dé trendwatchers in Vlaanderen zijn voor mij Herman Konings en Nathalie Bekx.

Misschien zorgt mijn jarenlange credo : “De Toekomst jeukt…” voor verwarring ? Of zit er iets meer achter ? Zou het kunnen dat het woord ‘marketeer’ niet aantrekkelijk en geloofwaardig genoeg klinkt ?

marketeer

Het beeld van ‘de marketeer’ is vaak ook niet fraai. Wellicht denkt ook u aan een imposante kerel, perfect in het (Hugo Boss) pak, glimmende schoenen, brillantine in de haren, een dure aftershave, een opzichtig Rolex-horloge en de zwarte Porsche  pal voor de deur geparkeerd… Hoogstwaarschijnlijk geeft hij u in gedachten een pijnlijke handdruk, spreekt luid en duidelijk, goochelt met Engelse marketingtermen en dicteert u zonder enige twijfel welke strategie u moet toepassen, om u vervolgens te verrassen… met een gepeperde factuur.

Tja… Ik moet toegeven : ik heb ook een zwarte auto (een Renault, Trafic Passenger 🙂 ) Voor de rest houden de gelijkenissen op.

En toch ben ik een marketeer. Geen trendwatcher. Op zoek naar een aanvaardbaar compromis besliste ik me die avond dan maar voor te stellen als  Trendcatcher : ik KIJK niet alleen naar trends, maar als marketeer DOE ik er vooral iets mee : Hoe een KMO-ondernemer helpen inspelen op trends als vergrijzing, vergroening, verteveling, eva-lutie, prosumptie, enz…     

En zie. Nog geen 10 minuten later namen zowel Yves Leterme als Karel Van Eetvelt het woord ‘trendcatcher’ in de mond…

En wat doet een marketeer dan ? De volgende ochtend vlug de domeinnaam www.trendcatcher.be op zijn naam registreren… 🙂

Alweer het bewijs : marketing is eenvoudig ! Je hebt er Hugo Boss en zijn vrienden niet voor nodig !

 

Share