Waar ligt de lat ?

lat

Deze week had ik een boeiende lunchmeeting met Herman Hillaert van Unizo Internationaal waarin we het ondermeer hadden over de zakelijke cultuurverschillen tussen landen en continenten.

Het deed me terugdenken aan een beklijvende ervaring die ik ooit had met een Nederlandse ondernemer (uit Schagen, Noord-Holland) die destijds het regionale dealerschap wou voor Collstrop tuinhout (Groep Cras / www.collstrop.be). Toen ik met hem alle voorwaarden doornam om als dealer erkend te worden, zuchtte hij diep en zei : “Weet je wat het is, met jullie, Belgen ?”

Ik was benieuwd…

“Jullie leggen de lat altijd veel hoger dan wij, Nederlanders…”

Niks mis mee. Dacht ik. Tot hij verder ging : “En weet jij ook waarom jullie, Belgen, dit doen ?”

Ik schudde mijn hoofd, en hij vervolgde :

Jullie leggen de lat altijd zo hoog mogelijk, … omdat je er dan nadien zélf makkelijker onderdoor kan… !”

…hmm

Had onze Hollandse vriend gelijk ? Maken we het onszelf vooraf altijd moeilijk door te veel aandacht te geven aan details, om achteraf als eerste de achterdeurtjes te gaan zoeken ?

Share