Recessie-recept : De Standaard

 standaard

Dat de Vlaamse media het tijdens deze recessie zwaar te verduren hebben, is begrijpelijk. Eigenlijk is Vlaanderen veel te klein voor zo’n breed aanbod aan kranten, tijdschriften, radio- en televisiezenders enz…

De Standaard, bijvoorbeeld, is voor één derde afhankelijk van haar adverteerders. Dat valt eigenlijk nog behoorlijk mee. Toch zorgt de huidige vermindering van de reclame-inkomsten ervoor dat ook De Standaard naar oplossingen moet zoeken om dit verlies op te vangen. Eén van de keuzes die hierbij gemaakt moesten worden was :

  • ofwel een vermindering van de papierkwaliteit als besparing,
  • ofwel een vermindering van het aantal bladzijden per krant… 

Wat zou u doen ?

De Standaard kiest voor het laatste : minder bladzijden.  En dat lijkt me ook de juiste keuze. Een krant heeft (zelfs voor de ‘rationele kwaliteitskrant-lezer’) ook  heel veel emo-waarde. Het is een dagelijks ritueel waarbij zowel de geur van de krant, als het aanvoelen ervan een belangrijke impact hebben. Hieraan sleutelen zou een risico zijn.

Dit voorbeeld toont tegelijk aan dat marketing meer is dan cijfers. Onderschat de psychologische waarde(n) van uw producten en/of diensten niet.

Share