UNIZO tekent FSC-convenant

Voila. Ik ben gelukkig. Dinsdagavond ondertekende Unizo het FSC-convenant en formaliseert hierbij haar engagement voor het gebruik van papier en hout uit duurzaam beheerde bossen. Bedankt Karel 🙂

kurt-ostyn-raoni

U moet weten : ik heb 10 jaar in de houtsector gewerkt, om nadien in een Braziliaans bos-avontuur te stappen. Zonder succes. Samen met mijn toenmalige vennoot (en trekpaard) Peter De Sutter zouden we een bos van 56.000 ha beheren en commercialiseren op economisch, ecologisch en sociaal verantwoorde wijze. FSC dus. Het werd een keiharde confrontatie met de problematiek van ontbossing, en de hypocrisie van onze Westerse beschaving. Tegelijk was de kennismaking met de ‘andere wereld’ ook een ongelooflijke verrijking. Ik heb er de kracht van ‘eenvoud’ ontdekt, en kennis kunnen maken met de meest vreemde culturen, zoals o.a. die van Raoni en zijn Kaiapo-indianen (zie foto)…

Maar waar wij destijds in faalden, zijn ondertussen vele anderen wél geslaagd. Overal ter wereld. Ondertussen is reeds meer dan 115 miljoen ha bos FSC gecertificeerd.

Na mijn mislukking aan de ‘aanbod‘-zijde, mocht ik me toeleggen op de ‘vraag‘-zijde. Aanvankelijk werd ik hiervoor ingehuurd door WWF, nadien door Fair Timber (FSC Belgie) om de naambekendheid van FSC te verhogen, en de vraag naar FSC door bedrijven te vergroten. Dat ook UNIZO zich nu engageert voor meer gebruik van FSC producten is dan ook een belangrijke opsteker, én een voorbeeld voor alle KMO’s die van ecologie geen dode letter maken.

Volgt u het voorbeeld van UNIZO ? –> www.fsc.be

PS : laat u niet misleiden. Ondertussen zijn ook andere labels op het toneel verschenen. Sommigen ‘gelijkaardig’, maar geen enkele ‘gelijkwaardig’ aan FSC !

Share