De kat in de viswinkel

De laatste week voor de verkiezingen. Onze politici staan op scherp. Op hln.be loopt een enquête met als vraag of u zou gaan stemmen indien het u verplicht werd. Bijna 60% antwoordt : NEE…

Het komt er nu dus als politicus op aan om die ‘ongeïnteresseerden’ toch nog te overtuigen. Doe je dit met ‘inhoud’ ? Tuurlijk niet. Nu moet men scoren met one-liners en metaforen. Hoe erg ik het ook vind, de gouden medaille gaat voorlopig naar Filip Dewinter van het Vals Belang. Hij slaagde erin om in één zin de complexiteit van een onafwendbare multiculturele maatschappij te verengen tot volgende metafoor : “Het is niet omdat je een kat in een viswinkel opvoedt, dat ze uiteindelijk ook een vis zal worden…”.

metaforen

Jean Marie Dedecker deed ook een poging, door elke ‘stem voor LDD’ te vergelijken met een sneeuwvlokje, dat uiteindelijk een lawine kan veroorzaken… Verdienstelijke poging, maar te moeilijk. Bovendien heeft het woord ‘lawine’ niet meteen een aangename connotatie. Als de sneeuwvlokjes smelten, blijft meestal dood en vernieling achter.

Let dus op met het gebruiken of interpreteren van metaforen.

Share