Leesbaarheid

Stel u voor dat een nieuwslezer het nieuws zou ‘mompelen’… zodat u echt inspanningen moet doen om hem te verstaan… 🙂 Wellicht zapt u na 5 seconden al weg. Zo is het ook met typografie. Sommige teksten lezen vlot, andere vragen een inspanning. Hoe beter de leesbaarheid, hoe groter de kans dat uw boodschap begrepen wordt. Da’s gezond boerenverstand.

leesbaarheid-tekst1

Onlangs volgde ik een gesprek van vrienden uit het onderwijs die inspanningen deden om hun cursussen leesvriendelijker te maken voor leerlingen met dyslexie. Ze hadden het over de impact van de bladspiegel, het lettertype, de trefwoorden, enz…. En ik dacht : BINGO ! Eigenlijk zijn die regels perfect toepasbaar in mijn branche. Surf maar eens naar de website : www.goedtelezen.nl. De tips die u daar vindt zijn in grote mate toepasbaar in uw eigen communicatie.

Concreet : welke lettertypes zijn vlotst leesbaar ? Arial, Comic Sans, Verdana, Helvetica, Tahoma, Trebuchet, Sassoon, Lexia Readable en Read Regular.

Share