Marketing is geen reclame

U kan zich niet voorstellen hoe vaak ik moet vaststellen dat ondernemers marketing omschrijven als het geheel van hun reclame-inspanningen. Bij de meesten is marketing iets dat volledig onder de commerciële afdeling valt… Jammer, want vanuit zo’n visie zal marketing zelden renderen.

Marketing is en blijft een mix van elementen (product, prijs, plaats, promotie, en nog veel meer…) die in evenwicht moeten zijn en blijven. De promotie (reclame enz…) is er een belangrijk onderdeel van. Maar reclame kan pas werken wanneer alles schakels vooraf duidelijk zijn afgewogen en geoptimaliseerd. Reclame is een vak apart. Marketing ook.

Ik vrees dat vanaf september (na-weeën van de economische crisis) het wel eens pijnlijk duidelijk zou kunnen worden welke bedrijven op een professionele manier hun marketingbeleid hebben gevoerd, en welke bedrijven dit hebben nagelaten…

Share