Witsel…

Amaai, wat is dat allemaal. De voorbije dagen spuwen kranten, televisie en radio de ene berichtgeving na de andere de wereld in over de fout die Standard-speler Witsel beging tijdens een voetbaltopper. Zware gevolgen. Zeker. Gelukkig ben ik zelf geen voetbalfreak. Ik kan het spelletje van op ‘rationele’ afstand volgen. Op jonge leeftijd liep ik tijdens het voetballen een driedubbele dijbeenbreuk op… Vijf weken ziekenhuis, maanden aan een bed gekluisterd, en nadien terug leren lopen. Ik ken de gevaren van voetbal dus. Daarvoor is geen Witsel nodig.

Wat de voorbije week allemaal wordt gezegd en geschreven is een studie waard. Journalisten nemen woorden in de mond die ze normaal slechts gebruiken bij het omschrijven van één of andere genocide. Er is een opbod aan verontwaardiging, beschuldigingen, verwijten, enz… Maar het zieligste hoorde ik gisteren uit de mond van een Base woordvoerder. Die eiste als sponsor dat de voetballer ook nog een sociale werkstraf moest krijgen… Het was o zo duidelijk dat Base wilde profiteren van de media-hetze die rond Witsel is ontstaan. Als dit ‘marketing’ is, hoeft het voor mij niet meer. Alsof telecombedrijven ons iets te leren hebben over goed fatsoen…

Wat gebeurt er met een democratie als politici, media, en zelfs grote bedrijven zich gewillig overleveren aan de gemakken van het populisme ? Ik durf er niet aan denken. 

Share
Tags: