Even nadenken…

Het is niet de eerste keer dat ik in deze blog oproep tot een kritische kijk op de sensatiezucht van de media. Er wordt kwistig met cijfers gegoocheld, zonder die in hun juiste context te plaatsen. Het zal je als ondernemer maar overkomen dat een journalist ongenuanceerd negatief over uw bedrijf communiceert… Neem nu bijvoorbeeld France Telecom. U fronste wellicht ook de wenkbrauwen toen u hoorde dat sinds februari 2008 zo’n 24 (of 25?) werknemers zich van het leven beroofden als gevolg van de ‘harde reorganisaties’. Een topman van het bedrijf moest als gevolg hiervan ontslag nemen. Maar waarom zijn we (op aansturen van de media) zo selectief verontwaardigd ?

France Telecom telt meer dan  100.000  werknemers. 24 zelfmoorden sinds februari 2008, dat betekent : eigenlijk iets minder dan 15 per jaar.

In België zijn er gemiddeld 7 zelfmoorden per dag. Dat zijn er zo’n 2500 per jaar. Voor 10 miljoen inwoners. Dus gemiddeld eigenlijk 25 zelfmoorden per 100.000 inwoners…

We scoren in België dus aanzienlijk slechter qua zelfmoord  dan in het geviseerde France Telecom ! Waarom staan de media hiervoor niet massaal op de barricade ??

Share