Van bij ons…

Hoe meer de globalisering haar negatieve kantjes laat zien, hoe meer mensen geneigd zijn om hun eigen veilige omgeving te creëren of te verdedigen. Da’s een vaststelling die we nu reeds kunnen maken. Producten ‘van bij ons’ scoren steeds beter. De stunt die Colruyt vorige week uithaalde met de melk, rechtstreeks van de boer, is een knap staaltje marketing. Of het de landbouwsector tengoede zal komen, is nog de vraag. Maar Colruyt DOET iets. En dat wordt door het eigen publiek zeker gesmaakt. Is dit populistisch ? Natuurlijk. Is het fout om het populisme op zo’n manier te gebruiken ? Voor een bedrijf (economische prioriteiten) zeker niet.

Het wordt echter wel gevaarlijk wanneer politici diezelfde truckendoos opentrekken. Het Antwerps referendum van het voorbije weekend is daar een zeer gevaarlijk voorbeeld van. Los van de inhoud van dit referendum, moet de vraag worden gesteld wat de gevolgen zijn voor een democratie als beslissingen niet meer worden genomen door politieke verantwoordelijken, maar door ‘de man in de straat’. Sociologen hebben de mond vol over het NIMBY-syndroom (Not In My Backyard)… We weten dat ‘de mens’ steeds bang is van ‘verandering’, en zeker in zijn eigen achtertuin. Probleem is echter dat Vlaanderen zo klein is, dat elke beslissing  wel ergens een invloed heeft op onze ‘backyard’… Referenda zijn dan ook zinloos.

Net zoals in elke organisatie moet geluisterd worden naar de medewerkers, de klanten, de MENS. Inspraak is nodig. Maar leiders moeten leiding nemen. Beslissen. We verglijden langzaam maar zeker naar de dictatuur van het populisme. Zeer bedreigend…!

Share