Smeurmarketing

Smeurmarketing, het woord bestaat nog niet, maar ik wil het bij deze graag lanceren. Ik vrees namelijk dat we er in de toekomst steeds meer mee te maken zullen hebben. U hebt ongetwijfeld reeds de laatste radiospot van kurkfabricant Santana gehoord. De laminaat die veel ‘lawaait’ maakt, de parket die een groot gat in uw budget slaat, tapijt dat huistofmijt vergaart,… Geef toe : geslaagd. Maar… Is het zo netjes om de  zogezegd ‘zwakke’ punten van collega’s te gebruiken om uw eigen product te verheerlijken? En moeten die collega’s nu een tegenspotje maken ? (Ik ben van kurk, en ben zo flauw als een augurk… 🙂 )

Ik vrees dat de ‘Santana-case’ geen unicum blijft. In de keukenbranche hoorde ik een bepaald merk geassocieerd worden met ‘kartonnen keukens’… Stel u voor dat dergelijke boodschap steeds herhaald wordt.

In volle politieke primetime riep Wilders dat de PVDA (Partij Van de Arbeid) een nieuwe invulling had gevonden : Partij Van De Arabieren.

Dit is smeurmarketing : met een populistische one-liner het imago van de concurrent onderuit proberen te halen. Een aantal bedrijven zullen in de toekomst niet alleen investeren in het verbeteren van hun eigen imago, maar eveneens in het besmeuren van het imago van de concurrentie. Santana gaf het startschot. En met succes.

Ik doe niet mee.

Share