Pasen (4)

organisme

We ronden onze “Paas-marketing-bedenkingen” af met Raymon Pannikar. Ik vermoed dat de naam u niets zegt? Raymon is ondertussen 92 jaar, en is de zoon van een Catalaanse katholieke moeder, en een Indische Hindu-vader. Hij kreeg dus beide religieuze paplepels binnen, en doctoreerde later in de filosofie, de scheikunde, en de theologie. Iemand met bagage en ervaring dus… Toen men hem enkele jaren terug de vraag stelde hoe het kwam dat een ooit zo machtig instituut als de Kerk, in het Westen zoveel aanhangers verloor, antwoordde hij klaar en duidelijk : “Omdat de organisatie belangrijker werd dan het organisme”.

Of we nu een Kerk leiden, een multinational of een kleine KMO, de boodschap is duidelijk : verlies de voeling met de ‘basis’ niet. Hoeveel procedures, structuren, rapporteringen u ook mag organiseren, het belangrijkste is en blijft : luisteren naar het organisme : naar wat leeft bij uw klanten, medewerkers, leveranciers. Zorg voor een gezond evenwicht tussen organisatie en organisme. Lastig, helaas… Maar onontbeerlijk in een supersnel evoluerende markt en maatschappij.

Share