Over de liefde…

Ken je dat…? Zo van die kippenvel-momenten. Momenten waarop je denkt : “Wat gebeurt hier allemaal…?”. Ze zijn zeldzaam. Maar ze zijn zalig. Gisteren had ik zo’n moment.

Probeer het je voor te stellen : een familiale KMO. Rond de tafel : vader, moeder, twee zonen en een schoondochter. Allemaal sterke karakters die hun commentaren niet sparen. Een vuurwerk van botsende meningen, gender en generaties, maar met daar tussenin een onmiskenbare saus van echte liefde. Liefde voor elkaar, en passie voor hun product en vakmanschap. Ik ben de enige bevoorrechte getuige. Het thema : het concept voor een nieuwe beursstand (meer mag ik niet verklappen).

In een vorige meeting had ik gepleit voor een gedurfde aanpak. De aandacht trekken op een internationale beurs is absoluut geen lachertje. Aangezien er leder zou verwerkt worden in de afwerking, konden we misschien denken aan een artistieke koe op de stand? Toegegeven, … zo origineel is dat nu ook weer niet. Maar wat dan wel ?

Er komen een aantal voorstellen op tafel. Iedereen had duidelijk zijn huiswerk gemaakt. Eén van de medewerkers had (in haar vrijetijd!) ook een voorstel gemaakt dat echt wel knap was, maar te weinig aandachtstrekkend. Er werd gediscussieerd. Voor- en nadelen werden afgewogen.

Tot vader plotseling recht staat. In zijn hand : een anderhalve A4 vol tekst. Vader steekt een verhaal af van wel 40 jaar geleden. Ik voel de anderen (samen met mij) denken : “daar gaan we…”. En vader vertelt : al zijn ervaringen, zijn inzichten, zijn verwachtingen… Kortom : hij declameert alles wat volgens hem nodig is om écht te scoren op zo’n beurs. Bij iedere zin kan ik in zijn stem een aanzwellend vleugje opwinding vrijwaren. De aandacht verscherpt. We voelen dat er een climax zal volgen…

Wat daarna volgt is niet te beschrijven. Vader haalt een eerste attribuut te voorschijn : een echt origineel en fantastisch concept. Ik zwijg, maar binnenin ben ik meteen laaiend enthousiast. Stap voor stap groeit de beursstand voor onze ogen. Nauwgezet en op schaal in elkaar geknipt, geplakt en geknutseld… De beursstand komt helemaal tot leven wanneer twee ‘Playmobil-mannekes worden opgevoerd. En de belichting ? Ook aan gedacht! Prompt wordt een zaklantaarn geïnstalleerd.  Dit wordt de stand. Vader brengt de maquette op ooghoogte en draait die langzaam voor onze ogen, zodat we ons wandelend in de beurs wanen…

Beste bloglezer. Ik heb al veel meegemaakt… Ik heb al meermaals mogen genieten van sublieme hoogtechnologische computeranimaties… Maar neem het van me aan : hoezeer ze ook hun best doen, het blijven stuk voor stuk koude, kille, zielloze applicaties die in geen duizend jaren kunnen tippen aan de warmte, liefde en passie die ik gisteren heb mogen ervaren in deze familiale KMO. Ik voelde me een bevoorrechte getuige van een uniek en zelfs intiem hoogtepunt van familiaal ondernemerschap én vakmanschap.

‘k Heb een boeiende job 🙂

Share