Verkiezingen

Ik ben een optimist. Of op z’n minst toch een constructieve realist… Maar het demagogische opbod tijdens de voorbije verkiezingscampagne boezemt me zeer weinig vertrouwen in.

Met lede ogen moet ik toezien hoe een groot deel van mijn vriendenkring zal stemmen voor de partij met het meest ‘vlotte, rationele en logische discours’. Alsof politici na 13 juni de toekomst van het land (of de zogenaamde confederale staat) zullen kunnen uittekenen vanop een blanco blad… :-).

Zelf ben ik een sterk voorstander van het ‘web’-denken (eerder een vrouwelijke eigenschap), waarbij elke mogelijke oplossing ook wordt afgewogen t.o.v. alle andere actoren. Diplomatie is hierin cruciaal. Geven en nemen. Communiceren. Vandaag zien we spijtig genoeg een revival van het ‘stap’-denken (duidelijk een mannelijke eigenschap), waarbij de focus ligt op het eigen doel. Wat telt is winnen. Als het moet, zelfs met keiharde confrontatie.

Hebben we uit het verleden niet geleerd waar dit ALTIJD toe leidt ?

Share