U2 en marketing

show

U2 was in het land… Wie dit niet weet, leeft op een andere planeet. Eigenlijk verdient Bono samen met zijn band de prijs voor beste marketeers. En toch heb ik er wat moeite mee. Zelf ben ik niet naar dit massaspektakel geweest, maar ik hoor van enthousiaste vrienden dat de show verbluffend was. Ongezien. Spectaculair. Fantastisch podium. Schitterende effecten, enz…. Toch een minpuntje : de klank zat (alweer) niet goed… Hallo ??? De klank was niet goed ????

Terug naar de marketing. Om een product vandaag succesvol te vermarkten heb je een ‘verhaal’ nodig. Daar bestaat geen twijfel over. Noem het maar ‘een beetje show’. Maar wat gebeurt er als die ‘show’ belangrijker wordt dan het product ? Hoe spectaculair het optreden van U2 ook mag bedacht zijn, toch blijft voor mij de absolute essentie dat de klank perfect is. Of is de kudde fans bereid dit blijvend door de vingers te zien ?  Of zijn de muziekliefhebbers plots ‘show-liefhebbers’ geworden? Zou kunnen.

Ik zie het anders. Hoe mooi, stijlvol en origineel de communicatie rond een bedsysteem ook mag zijn, uiteindelijk zal de klant pas tevreden zijn als hij goed slaapt… Een mes moet in de eerste plaats goed snijden. Een restaurant moet in de eerste plaats lekker eten serveren, enz… Snap je mijn ontgoocheling bij U2 ?

Geef mij dus maar Leonard Cohen. Geen sikkepit special effects. Pure klasse. Een unieke stem. Schitterende muzikanten. Dat is de essentie.

Share