Facebook

facebook

Ik kreeg onlangs een kort bericht van een actieve facebook-gebruiker. Hij was zopas naar Heule verhuisd en had er de plaatselijke frituur bezocht. Geen gelukkige keuze blijkbaar, want hij riep al zijn facebook-vrienden (enkele honderden) op om NOOIT naar deze frituur te gaan! Met naam, plaats enz… Slechtere reclame kan je je als frituuruitbater niet bedenken.

Ook dit is Facebook.

Misschien is uw eerste reflex : “Ik moet van die Social Media niets weten. Ik blijf er lekker veilig van weg…” En dat is natuurlijk de foute reactie. Wellicht is de frituur-uitbater helemaal niet op de hoogte van de negatieve commentaren over zijn zaak. Jammer. Hij kan zich dus ook niet verdedigen. Meer nog : mocht hij zelf een actieve facebook-gebruiker zijn, dan had hij wellicht ook ‘fans’ van zijn frituur, die op hun beurt de argumenten van de ontevreden klant zouden tegenspreken.

Social Media : love it or hate it. But don’t ignore it….

Share