Raadseltje…

horen, luisteren, begrijpen

Ik had het dit weekend weer… Ik luisterde aandachtig naar een zeer gefundeerde visie van iemand. Hij had het goed voorbereid. Goeie lichaamshouding. Perfecte stem. Perfecte articulatie. Zijn woorden goed gekozen. Elke argument was historisch gefundeerd. Geen zever. En toen na 5 minuten zijn verhaal werd afgerond, stelde ik me de vraag : “Welke boodschap kreeg ik nu eigenlijk mee…? Wat heb ik echt onthouden?”. Het antwoord : quasi niets.

Misschien denkt u : “Kurt moet maar beter luisteren :-)”. Ik denk : “We moeten veel eenvoudiger communiceren”. Eén boodschap. Stofferen met herkenbare voorbeelden. En blijven herhalen. Het is de enige doeltreffende manier.

Ben jij een goeie luisteraar? Dan weet je wellicht dat ‘I want you’ van Elvis Costello geen liefdeslied is, maar het relaas van een jaloerse vent die zijn lief in elkaar slaat? Ik vind het altijd leuk om dit lied te horen op huwelijksplechtigheden… :-). Of neem nu ‘Twee meisjes’ van Raymond Van Het Groenewoud. Voor velen is dit het mooiste Nederlandstalige lied van de voorbije jaren. Maar wat bedoelt Raymond met de laatste strofe?

de wijzers houden op

de dag brengt ouderdom
de nacht brengt vreemde uren
de deken is zo zwaar
een bladzijde slaat om


Share