Nederlanders, blote voeten, en sociale media

Nederlanders en Belgen : dezelfde taal, maar o zo anders. Als marketeer kan je er maar beter rekening mee houden. Dit heb ik ooit aan den lijve ondervonden. Een goeie tien jaar geleden vroeg ik alle vertegenwoordigers van een tuinhoutfabrikant (Collstrop) om op een Utrechtse tuinbeurs hun beursstand ‘blootvoets’ te bemannen… Netjes in het pak, maar op blote voeten. Het leek me de beste manier om de aandacht te vestigen op de perfecte schaafkwaliteit en afwerking van de houten terrasplanken die we in de kijker wilden plaatsen. Het werd een schot in de roos. De Nederlandse beursbezoeker stapte op de vertegenwoordig(st)ers af en begon spontaan een hartstikkeleuk praatje over de blote voeten, waardoor het gesprek direct naar de terrasplanken kon worden geleid.

Nagenietend van dit succes besloten we dezelfde aanpak te herhalen op een tuinbeurs in Kortrijk… Man, man, man, … wat was dat een afgang. De Vlaamse beursbezoeker keek naar onze blote voeten, trok een bedenkelijk gezicht, fluisterde meestal iets naar zijn collega, en liep gewoon door. Geen vraag. Geen praatje. Geen enkele communicatie. We hebben na anderhalve dag onze kousen en schoenen terug aangetrokken. 🙂

Hetzelfde gevoel heb ik vandaag met de reacties op mijn ‘Dagboek van een marketinghoer‘. In België is er weinig feedback. In Nederland staat het bij de site Marketingfacts.nl al na 2 dagen met meer dan 18.000 lezers aangeduid als meest populaire bericht. Tegelijk een bewijs dat de sociale media in Nederland reeds zeer sterk zijn ingeburgerd.

 

Share