West-Vlaams (voor Nederlanders)

Ik merk dat het aantal Nederlandse lezers van deze blog de voorbije maanden spectaculair is toegenomen. Het lijkt me dan ook aangewezen af en toe wat marketingadvies op maat van mijn Noorderburen te formuleren. (Geen nood. Dit advies is GRATIS. U kunt dus rustig verder lezen.) Geintje šŸ™‚

Heel wat Nederlandse ondernemers breken zich de tanden stuk op het West-Vlaams ondernemerslandschap. Voor alle duidelijkheid : West-Vlaanderen is die stille, hardwerkende provincie in het uiterste Westen van Belgiƫ, grenzend aan de Noordzee.

De grootste hindernis tussen de Nederlandse en West-Vlaamse ondernemer is ongetwijfeld de ‘TAAL‘. Vandaar enkele tips :

Wanneer u aan een West-Vlaamse ondernemer de vraag stelt “Hoe gaan de zaken?” dan kan u zich aan een viertal antwoorden verwachten.

1. “Bwah, da gaat. We mogen niet klagen“. Hij/zij bedoelt : “de omzet is met meer dan 20% gestegen in vergelijking met vorig jaar”.

2. “Doeme, ’t is echt lastig. We zien af“. Hij/zij bedoelt : “de omzet bleef gelijk met vorig jaar”.

3. “……….(pijnlijke stilte)”. Wanneer hij/zij niet antwoordt, betekent dit dat hij/zij u niet begrijpt of niet vertrouwt (* zie verder)

4. “De zaken gaan fantastisch. We kunnen niet volgen“. Opgepast, wellicht bevindt u zich in de verkeerde provincie waar men u wijs maakte dat de Schelde eigenlijk ook een beetje de Noordzee is. Zoek zo snel mogelijk de E17 op richting richting Brugge of Kortrijk. Verlies geen tijd, want voor u het weet dient u er een welkomstpremie van 250 euro te betalen.

*EXTRA TIP : Eerlijk is eerlijk. De kans dat u geen antwoord krijgt, vanuit een soort wantrouwen is groot. Dit heeft alles te maken met uw ‘eerste indruk‘. Wellicht kwam u met grote zwier de onderneming binnengewandeld, u stapte iets te snel, keek intimiderend in de ogen van de zaakvoerder, gaf een veel te harde handdruk, en rochelde luid “Choeiemorche, mijn naam is Keis, en ik cha sake met je doen“. Fout. Fout. Fout. Op dit moment denkt de West-Vlaamse ondernemer : “Oh nee, Emile Ratelband is er weer. Dat hij maar snel aanzet.” (zet aan = sodemieter op).

Hoe moet het dan wel? Kom rustig binnen. Kijk vriendelijk en ietwat onhandig rond. De kans is groot dat de West-Vlaamse ondernemer nu zelf naar u toe stapt. Zeg dan zachtjesĀ  (en dat moet u vooraf oefenen) : “Hoeiemorhn, ik noem Jan (ook al heet u Kees), ik kom uit Nederland (wees eerlijk), en ik denk dat ik iets heb dat u kan interesseren…

Beste Noorderburen, ik verzeker u : uw slaagkansen verdrievoudigen !

Zonder dank.

 

Share