De tranen van de ondernemer (m/v)

Je ziet ze niet… de tranen van de ondernemer. Ik wel. Steeds vaker. En het raakt me keer op keer. Sterke, gedreven en gepassioneerde bedrijfsleiders of handelaars die er plots onderdoor gaan. Helemaal ‘op’, ‘leeg’. En krampachtig, met doffe vochtige ogen,  houden ze toch nog de glimlach op het gezicht: “Sorry Kurt, een dipje… Het gaat wel over.” Het woord ‘opgeven‘ staat niet in hun woordenboek…

Vergis u niet. De oorzaak van hun uitputting is zelden van financiële aard. Winst of verlies zijn de fundamenten van ondernemerschap. Lastig, maar wie niet van risico houdt, wordt best geen ondernemer. De echte oorzaak is heel vaak de keiharde confrontatie met de toenemende  ‘ondankbaarheid‘ : de vaststelling dat het voor steeds meer mensen nooit goed genoeg is. Werknemers, klanten, … ze verwachten van de ondernemer dat hij/zij Superman of Mega Mindy is : flexibel, begrijpend, genereus, attent. Ze verwachten het niet alleen, ze eisen het ook. 

In zijn drang naar het bieden van de beste service en kwaliteit probeert de gepassioneerde ondernemer zijn klanten en werknemers zoveel mogelijk te behagen. En steeds vaker botst hij nadien op respectloze ondankbaarheid. Weinigen kunnen zich voorstellen hoe boertig, bot en hooghartig de hedendaagse consument zich durft te gedragen. Maar de ondernemer incasseert, staat op, recht de rug, en richt zich met hernieuwde moed, overgave en vriendelijkheid tot de volgende klant.

Maar binnenin knaagt het. En het wrange gevoel gaat niet weg. Het groeit onzichtbaar. Tot het uitbarst.

Jawel, ik adviseer KMO’s nog steeds om in hun strijd met het internet, de grote ketens en multinationals, vooral in te zetten op deskundigheid, klantvriendelijkheid en beleving. Dit blijven hun belangrijkste troeven. Maar in de toekomst wil ik er over waken dat ik mijn klanten ook leer ‘NEE’ zeggen wanneer iemand het onmogelijke vraagt. In het belang van hun onderneming. Maar vooral ook in het belang van zichzelf.  Ondernemers mogen alles investeren in hun zaak : al hun energie, al hun tijd, al hun geld. Maar niet hun geluk, gezin en gezondheid. Dat is het niet waard…

Share