Politici, wees ondernemend.

Vandaag in de krant : “Aantal startende ondernemers kent scherpe terugval“. Vorige maand was te lezen : “Nu al dubbel zoveel sollicitaties bij de overheid.“. Dan weet je het wel : ons land verlamt. Het aantal ambtenaren moet dringend dalen, roepen politici in koor. Het overheidsapparaat is te duur. Een makkelijk discours. Maar wordt het ook niet eens tijd dat de overheid met grote overtuiging startend ondernemerschap aanmoedigt? Ik ontmoet wekelijks ambitieuze vrouwen en mannen met plannen. Hun droom is niet om rijk te worden. Hun droom is om iets te realiseren. Maar hun omgeving fnuikt het enthousiasme. “Je moet wel gek zijn om nu nog risico’s te nemen. Kies toch voor zekerheid“, zo fluisteren familie en vrienden hen in de oren. Het is de doodsteek voor ontluikend ondernemerschap. Het is de doodsteek voor onze economie, en bij gevolg voor onze maatschappij.

Hier en daar herken je voorzichtige lokale initiatieven. ‘Kortrijk Zaait vzw‘, bijvoorbeeld, dat volgende week aan de pers wordt voorgesteld, wil ondernemerschap stimuleren en winkelleegstand aanpakken. Hier en daar vind je ook ondernemerscentra die vooral expertise en begeleiding aanbieden.Maar dit is absoluut onvoldoende.

Heren politici, wees zelf ondernemend. Investeer overtuigend in ondernemerschap. U weet als geen ander dat dit de motor van de welvaart/welzijn is. U draagt een grote verantwoordelijkheid.

PS : net ook dit artikel ontdekt. Mooi verwoord : http://www.tijd.be/opinie/analyse/Echte_ondernemers_jagen_niet_het_geld_maar_hun_dromen_na.9415127-2336.art

 

Share