Roeren in de soep.

Zaterdag verzamelden meer dan 5.000 kooplustigen op de Grote Markt van Kortrijk. Nooit gezien.Wat was er te beleven? Stelde Astrid Bryan haar nieuwe lief voor? Zong Stromae in het Nederlands? Trakteerde burgemeester Van Quickenborne al zijn Twitterfans op champagne? Nee hoor. De volkstoeloop was het gevolg van een (meer dan) geslaagd shopping-initiatief van het lokale Unizo bestuur in samenwerking met heel veel lokale handelaars, het shoppingcenter K en het stadsbestuur. Een sterk en deugddoend verhaal. Een bewijs dat het wel degelijk kan.

Er beweegt iets in Kortrijk. De voorbije jaren steken her en der nieuwe initiatieven de kop op. Sommige met succes. Andere niet. Maar het belangrijkste is dat er steeds meer mensen hun nek durven uitsteken.  “‘t Is maar wanneer je in de soep roert, dat de bollekes naar boven komen“, zo leerde ik als jong ventje al toen ik van moeders  verse tomatensoep met balletjes proefde. Zo is het ook met steden en gemeenten. Hoe meer initiatieven, groot en klein, hoe meer beweging er komt. En ja. Plots komen schatten boven drijven.

Wat in Kortrijk kan, kan ook in andere steden en gemeenten. Schuif de ego’s aan de kant. Sla de handen in elkaar. En durf af en toe eens te falen. Da’s niet erg. Zolang er maar in de soep geroerd wordt…

Samenwerken werkt.

Share