Maakt u deze 7 marketingfouten?

KMO’s verkwisten vaak duizenden euro’s door een verkeerde marketing & communicatie-aanpak. Deze conclusie kan ik trekken uit de tientallen marketingscreenings* die ik vorig jaar uitvoerde. Heel vaak worden dezelfde fouten gemaakt…

Herkent u de 7 vaakst voorkomende KMO -marketingfouten?

  1. De meerderheid van de KMO’s heeft geen communicatieplan. Ze herhalen in grote mate wat ze het jaar voorheen deden en doen dit vooral op ‘gevoel’.
  2. De meeste KMO’s  maakten ooit wel de oefening om hun identiteit of missie uit te schrijven, maar slagen er niet in om een coherent en onderscheidend verhaal te brengen.
  3. Een website is belangrijk, vindt iedereen. Terecht. Toch evalueert bijna niemand op regelmatige basis de bezoekersstatistieken (velen zelfs nooit). Ofwel is de website amateuristisch (ons neefje maakte dit ooit voor ons :-)), ofwel liet men zich verleiden tot het maken van een veel te dure website.
  4. Sociale media en e-commerce zijn 2 bedreigingen waar men liefst de ogen voor sluit.
  5. De meeste KMO’s denken over een herkenbare huisstijl te beschikken. Wanneer je hen vraagt enkele advertenties, visitekaartjes en andere communicatiemiddelen naast elkaar te leggen, blijkt vaak een kakofonie aan kleuren, lettertypes en fotomateriaal…  Dit werkt niet.
  6. Het begrip ‘call-to-action‘ is vaak ongekend en wordt al zeker niet toegepast.
  7. De belangrijkste KMO-troef, persoonlijk contact, wordt zelden uitgespeeld. Integendeel. Heel wat KMO’s willen de indruk geven dat ze ‘groot’ zijn.

* Ik startte mijn ‘future-in-a-box’-marketingscreening enkele jaren terug toen bleek dat heel wat handelszaken en ondernemingen nood hebben aan een laagdrempelige ondersteuning bij hun huidige marketingaanpak. Ik ontwikkelde hiervoor een eenvoudige (en leuke) tool om een onderneming af te toetsen op het performante gebruik van meer dan 50  hedendaagse marketinginstrumenten. Deze screening leidt tot een overzichtelijke reeks aanbevelingen en prioriteiten. Eenvoudig en doeltreffend.

Voor meer info of een marketingscreening van uw organisatie : bel 0473 560 533 of mail naar info@marketingadviseurs.be 

Share