Belgische winkels gaan kopje onder. Hoezo?

local heroVandaag kopt De Standaard : Belgische winkels gaan kopje onder. Daarna volgen een reeks cijfers die deze titel staven.

  • Lagere prijzen: de globale prijzenindex van de Belgische winkels lag in december 2014 1,5 procent lager dan eind 2013.
  • Rendabiliteit: de winstgevendheid van de winkelketens gaat gestaag omlaag. Volgens Comeos was er een rendabiliteitsverlies van 20 procent in de voorbije tien jaar.
  • Omzet: stagnatie in 2014, voor de eerste keer in vijftien jaar.
  • Winkels: het aantal winkelvestigingen gaat in dalende lijn: – 2,39 procent in vergelijking met 2013, – 6 procent tegenover 2010.

Wat ik echter mis in bovenstaande opsomming zijn de cijfers over de toegenomen winkelvloeroppervlakte in deze periode. Tegenover 2010 is die in Vlaanderen namelijk met 12 % toegenomen. Daarvan is er 9 % ook effectief ingevuld. Zou het niet kunnen dat de winkelketens wat te ambitieus (hebberig?) zijn geweest in hun toekomstvisie? Zijn er niet gewoon te veel winkelketens?

Wanneer ik bij lokale familiale handelszaken pols naar hun ‘dromen’, hoor ik heel vaak dat ze graag in hun eigen regio een gevestigde waarde willen blijven, en hopen dat ze binnen 10 jaar eenzelfde rendement kunnen behouden, met een goed team aan medewerkers. Liefst nog dezelfde medewerkers als vandaag… Gezond verstand.

Zouden de aandeelhouders van winkelketens ook zo denken? Of moet het steeds ‘meer’, ‘groter’ en ‘rendabeler’?

PS : en zou het toeval zijn dat bijna alle ‘local heroes’ (lokale familiale handelszaken) die ik ken, hun omzet de voorbije jaren zagen toenemen? Toegegeven… ze moeten er veel harder voor werken dan 10 jaar geleden, … maar de klant lijkt hun inspanningen te waarderen.

Share