Marketing, muziek en Mongoolse hengsten

huis BernardIk geef het toe : marketeer zijn, is superboeiend. Je ontmoet ondernemers die toekomstplannen hebben en hun dromen vol vuur aan jou toevertrouwen. Je ontmoet mensen met een opmerkelijk palmares. En je krijgt vrijwel als eerste een blik op de (mogelijke) technologische toekomst. Maar het zijn echter niet die nieuwste apps en nanotechnologische snufjes die me het meest weten te bekoren. Integendeel. Mijn verwondering en bewondering is het allergrootst voor eeuwenoude materialen en ambachten… Dat ondervond ik alweer toen ik te gast was bij huis Bernard in hartje Brussel en er een zeer boeiende rondleiding kreeg door luthier Jan Strick. In dit huis worden eeuwenoude violen, altviolen, cello’s en strijkstokken hersteld of verbeterd. Elk instrument heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen klank, zijn eigen waarde… Authenticiteit in zijn puurste vorm.

Wat me evenzeer verraste was de vaststelling dat de cultuursector lang niet zo passief is als we wel eens durven te vermoeden. Mede door de subsidieproblematiek ontstaan nieuwe vormen van samenwerking. Out of the box. Hou bijvoorbeeld Gunther Broucke -de intendant van Brussels Philharmonic– de komende maanden maar in de gaten… En is het u al opgevallen dat steeds meer festivals (zelfs Tommorowland)  klassieke orkesten op hun programma zetten…? Mocht u binnenkort één van de duizenden festivalgangers zijn, denk er dan misschien héél even aan dat sommige instrumenten op het podium reeds honderden jaren oud zijn en een waarde van enkele miljoenen euro hebben… En dat de beste strijkstokken gemaakt zijn van paardenhaar afkomstig van Mongoolse hengsten. Alleen hengsten? Jawel. Die plassen niet op hun staart… 🙂 Ik heb veel bijgeleerd….

maison Bernard

 

 

 

Share