Oog voor ogen

impact ogen

Onlangs werd in Kortrijk lacherig gereageerd op een preventiemaatregel om in het station het aantal fietsendiefstallen terug te dringen door er spandoeken met indringende ogen te hangen…

Een idioot idee? Het deed me denken aan het ‘melk’ experiment dat Daniël Kahneman in ‘Ons feilbare brein’ omschrijft:

In een kantine staat een theekan waar alle medewerkers gratis thee mogen ‘tanken’. Er is ook melk beschikbaar, maar daarvoor vraagt men om uit vrije wil een bijdrage in het spaarvarkentje te stoppen. De grootte van die bijdrage mag elkeen zelf bepalen. Boven het tafeltje waar de thee en de melk zich bevinden hangt een grote poster. In het kader van dit onderzoek wordt de poster wekelijks vervangen. Elke even week is er een bloemenposter. Elke oneven week zijn twee ogen te zien. Wat bleek?

Kahneman experimentTelkens de poster met ‘ogen’ het decor vormde, werd er gevoelig meer geld in het spaarvarkentje gestopt. In het meest extreme geval, wanneer de poster uit 2 priemende mannenogen bestond, werd ‘spontaan’ een zevenvoud gedoneerd… Ogen hebben dus wel degelijk een effect op ons gedrag.

Maar dat wisten onze grootouders ook al. In hoeveel huiskamers ging vroeger niet een ‘alziend oog’ met daarboven het opschrift : “Hier vloekt men niet. God ziet u.” ? 🙂

god ziet mij

Share